ARISTÒTIL (la cara fosca)


Aristòtil ens va ensenyar a raonar sobre el món que veiem, i coneixem: va ser ell qui va inventar la lògica (les regles del pensament), també inventà la idea de la divisió de les ciències en camps diferenciats tant pels temes que tractaven com pels mètodes que feien servir. Així mateix, va fer innombrables i útils observacions sobre els peixos, els homes, les estrelles i altres elements de la natura.

La foscor d'Aristòtil

A diferència de Sòcrates i Plató, que quan parlaven "d'home" es referien a tots els éssers humans, Aristòtil considerava que, esclaus, dones i no grecs eren inferiors. De fet és trist comprovar que per ell quasi tothom era inferior, excepte els aristòcrates grecs (homes, per suposat), els interessos econòmics i d'altra mena, compartia i dels quals creia formar part.

Els seus errors van tenir conseqüències perdurables i malignes: les seves doctrines sobre la inferioritat natural i la inferioritat femenina van justificar l'esclavatge i la desigualtat de sexes fins fa ben poc. El seu gran prestigi ha ajudat a defendre tiranies "benevolents" i la seva doctrina de la inferioritat ètnica va servir per justificar el racisme. Totes aquestes errades potser haguessin sorgit i perdurat sense Aristòtil però sense el seu recolzament explícit haurien estat més difícils de justificar.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Sortir de l'armari lingüístic.

Els dies de la Setmana