Tió de Nadal. ¡Pare Noel go home!

Tió de Nadal
Tió de Nadal !   Pare Noel go home !

El Tió de Nadal (també anomenat simplement Tió, Tronc de Nadal, Soca, Xoca o Tronca) és un dels elements de la Mitologia catalana i una tradició molt arrelada a Catalunya. Originàriament consistia en un tronc encès -és a dir, un tió- de la llar de foc, i el regal era l'escalfor que proporcionava. Avui dia, és un tronc que sovint es decora posant-li potes i altres elements que simulen una cara somrient que sovint es corona amb una barretina vermella.
El tió haurà de presidir la casa durant tots els dies previs a les festes de Nadal. Caldrà que en tinguem molta cura i alimentar-lo bé per tal que es faci fort i màgic!!. S’ha de tenir en compte que els tions només mengen de nit, o quan estan sols, així que el millor és servir-l’hi el menjar abans d’anar a dormir. Li podem donar les sobres del sopar o alguna peça de fruita (li agraden molt les mandarines i els plàtans!!!) El tió, poc a poc i sense que ens en adonem, anirà omplint la panxa … fins el dia que l’haurem de fer “cagar”. És important, per tal que no passi fred durant la nit, que el tapem amb una manta.
La nit del 24 de desembre i ja podem començar el ritual per fer “cagar” el tió: els més petits es col·loquen al voltant del tronc que ha d’estar tapar amb la seva manta.
“caga tió, neules i torrons…”: a ritme de cançó, tots els nens i nens aniran donant cops de bastó al pobre tió … i finalment … de forma màgica … sortiran els regals i obsequis per a  tota la família i amics.
La tradició era que el tió “cagués” les neules, els torrons i tots els dolços i llaminadures que després s’anirien consumint durant les festes. Actualment hi ha moltes famílies que mantenen aquesta tradició tot combinant els dolços amb els regals.
Els nens cantaran i donaran bastonades al tió… aixecaran la manta i aniran trobant els regals … mentre al tió li quedin forces!!! 
                                        
Caga tió, caga tió...
Caga tió, neules i torrons,
Sinó cagues ara ... cop de bastó!!!

Caga tió, tió de Nadal,
No caguis arengades que son molt salades
Caga torrons que són més bons
Sinó cagues torrons ... cop de bastó, cop de bastó
Cop – de – bastó!!!!!

Caga tió, neules i torrons,
D’aquells bastons
I un confit de tan en tan
Que vagi rajant!!!!

més informació: sortirambnens

Comentaris

Dama del fuego ha dit…
Ostres, m'ha agradat molt aquesta tradició ^^. És curiós que l'única cosa que coneixia al respecte era quan una concursant d'Operación Triunfo (jeje, sí, em molava el programa amb allò d'aprendre a cantar ^^), Beth li deien, va haver de gravar igual que la resta de concursants algunes imatges del Nadal, que el passaven amb la família i a mi em va xocar això de que pegaren amb una vara a una manta i baix estigueren els regals :) Ara ja sé d'on vé i és molt bonic ^^. Per cert, que començava a pensar que en Catalunya no tenieu tradicions o cançons una mica bròfegues i que els únics bròfecs erem els valencians, jajaja, però ara veig que sí en teniu alguna :P
M'ha agradat molt el post. Gràcies com sempre per compartir aquestes coses. Fins prompte!!

Entrades populars d'aquest blog

Sortir de l'armari lingüístic.

Els dies de la Setmana