Març. Martius.

Març és el tercer mes de l'any en el Calendari Gregorià i té 31 dies. En el primitiu calendari romà era el mes que obria l'any fins a la instauració del calendari julià, quan va passar a ser el tercer mes, després de gener i febrer. En llatí es deia martius, nom que derivava del del déu Mart. A vegades s'associa al color verd perquè era quan la neu es començava a fondre (hemisferi nord). En aquest mes es fa un dels dos ajustaments horaris.

En el calendari romà els idus de març queien en el 15 del mes de Martius. Els idus eren dies de bons auguris que tenien lloc els dies 15 de març, maig, juliol i octubre i els dies 13 de la resta dels mesos.

Personalment aquest mes per a mi és la sortida d’un túnel fosc, fred i llarg com ho són els mesos anteriors i l'entrada a la primavera que suposa llum, eclosió de vida, temperatura dolça, too much amics ! Mirem de viure al ritme de les estacions, no de les convencions socials. Per cert diuen que porta molt bona sort i es cumpleixen els desitjos si pels idus de març enceneu una espelma, això sí, de cera i la deixeu cremar totalment.

Comentaris

Unknown ha dit…
Ara entenc perquè la Mentxu és una noia amb sort. Ella va fer diana en el idus de març.
Fins aquest vespre. Tonets

Entrades populars d'aquest blog

Sortir de l'armari lingüístic.

Els dies de la Setmana