Raimon Panikkar, adéu a un lliurepensador!


Un home savi ens ha deixat, però si ens amarem dels seus pensaments seguirà viu i nosaltres tindrem un referent per a no perdre'ns en el caos que ens toca viure.
De les moltes coses que ens va dir he triat aquesta frase i unes reflexions sobre la política.
Hi ha una cosa pitjor que ser esclau dels propis vicis: ser-ne de les pròpies virtuts.

Bé, ens desenganxem de la política perquè estem desencisats, hem perdut l'encís, l'encantament, del que se'ns va predicar que era la democràcia.
Hem pensat que la democràcia atenenca o grega era el model, oblidant que Pèricles ja deia que perquè hi hagués veritable democràcia el que governa ha de conèixer el nom personal de tots els ciutadans, que si no és així, no hi pot haver poder del poble.
La democràcia és incompatible amb la tecnocràcia, que sempre es proposa de dominar l'opinió pública
De totes maneres, com que és el mal menor que tenim, de moment, això prova, d'altra banda, potser el seny instintiu del poble, que veient que la política actual ja no és allò que volia ser o deia que hauria de ser, es desencisa, es desencanta, i com que no té altres canals, altres canals públics i generals en què expressar-se, la seva reacció és dir: "No hi jugo". I aquest no jugar es reflecteix en aquest abstencionisme que es dóna ja en tants països.
"Si volem ser veritablement democràtics, potser hauríem d'agafar una mica més el govern de les nostres coses amb les nostres mans".
El govern només es pot agafar si l'agafem en la mesura humana, que és la dels pobles, la dels municipis, la dels petits grups, o fins i tot les petites ciutats. Perquè l'estat només fa cinc-cents anys que dura........

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Sortir de l'armari lingüístic.

Els dies de la Setmana