La Flama del Canigó

Mantenim Viu el foc dels Països Catalans

La Flama del Canigó és la festa d’encesa dels focs de Sant Joan molt arrelada arreu dels Països Catalans.

Com s’escampa la Flama?

Durant tot l’any, Perpinyà guarda el foc de la Flama del Canigó. El dia 22 de juny aquesta flama es puja fins el cim del Canigó, on s’encén la llenya que han portat des de diferents parts dels Països Catalans el diumenge abans durant l’Aplec del Canigó. Aquest feixos de llenya portats per representants de diferents punts del país serveixen per encendre la foguera que, la nit de Sant Joan, crema dalt del cim i de la qual s’agafa foc nou per ser retornat a Perpinyà.

Després de l’encesa, es dóna sortida a les torxes i els fanalets, que escampen el foc per tots els pobles i ciutats del país.

Cada població organitza la rebuda de la Flama, durant la qual s’encenen les diferents fogueres de Sant Joan i es llegeix el missatge que reafirma la pertinença a un mateix poble.

La Flama es reparteix pels pobles mitjançant una llarga cadena de relleus, que distribuint el foc amb tots els mitjans possibles –a peu, amb bicilceta, amb cotxe i, fins i tot, a cavall- i és rebuda a cada vila pels seus respectius habitants.

Diverses entitats i la societat civil en general contribueixen, així, a escampar aquest foc, símbol d’unitat i diàleg.

Es calcula que amb la Flama del Canigó s’encenen unes 30.000 fogueres des de la Catalunya Nord fins al País Valencià, passant per la Franja, el Principat i les Illes Balears.

Informa-te’n a : www.omnium.cat

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Sortir de l'armari lingüístic.

Els dies de la Setmana