Rosa Calafat. Torcebraç entres dues cultures.


Exemple a exemple, cita a cita, experiència a experiència, la lingüista Rosa Calafat analitza en el llibre:
Torcebraç entre dues cultures.
De l’ecosistema de les llengües: de discursos i de percepcions

 La situació de la llengua catalana, immergida sempre en una «pugna ideològica» desigual que dispersa i afebleix una percepció col·lectiva i comuna de la comunitat lingüística catalana.
 
El potent instrument d’anàlisi que ens proporciona Rosa Calafat és també una guia per la descolonització. I si, tal com mostra aquest llibre, el discurs és una arma potentíssima, sembla que la conclusió més evident és que hem d’elaborar un nou discurs.
Un discurs que ens permeti sortir de la subordinació i ens faci escàpols de la història implacable. La crisi ens hauria de permetre trobar noves respostes. Si el discurs de sempre ens ha portat aquí i aquí no hi volem ser, és obvi que ens cal canviar-lo.
Hem d’agrair a Rosa Calafat l’esforç de documentació que fonamenta la seva denúncia, perquè, amb l’argumentació, hi va inclosa la proposta, l’alternativa. 
Els seus lectors tindran accés a un treball de gran qualitat, però també a una eina d’alliberament. Després  d’haver entès d’on venim, aquest és un instrument fonamental per anar allà on volem.

La presentació de l’obra va ser a càrrec de Salvador Cardús, sociòleg, membre de l’IEC i autor del pròleg del llibre, i Joel Joan, guionista, actor i director de cinema.
El vídeo annex és llarg (50 minuts) però tots són profitosos. Ens diu coses com aquesta:
El que podem perdre ja no és el parlar en català si no el pensar en català.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Sortir de l'armari lingüístic.

Els dies de la Setmana