Josep Carner, El Príncep dels poetes catalans

40 aniversari de la mort de Josep Carner
Josep Carner i Puig-Oriol neix a Barcelona, el 9 de febrer de 1884 i mor a Brusel•les, el 4 de juny de 1970. La figura de Josep Carner com a poeta està vinculada al Noucentisme, moviment polític i filosòfic endegat per intel•lectuals vinculats a l'obra política de Prat de la Riba i la Lliga Regionalista. Carner és una figura molt popular. Convertit en líder de la nova generació de poetes, el seu prestigi no deixa d'augmentar amb l'aparició de nous llibres:
Amb Bella terra, bella gent (1918) i L'oreig entre les canyes (1920), continua en plenitud el tema del paisatge, de la quotidianitat, de l'amor i de la pàtria.
Durant la guerra civil espanyola, Carner és un dels pocs diplomàtics que es manté fidel a la República. Finalitzada la Segona Guerra Mundial, retorna a Bèlgica, on Josep Carner ensenya llengua i història de literatura espanyoles a la Universitat Lliure de Brussel•les i al Col•legi d'Europa de Bruges. És membre del Consell Nacional de Catalunya a l'exili, a Londres (1945-47).
El 1964 Carner fa vuitanta anys, i la seva obsessió és tornar a veure Catalunya abans de morir. Émile Noulet intenta gestionar el retorn del poeta però "determinats individus en llocs responsables de la cultura catalana -segons declara l'escriptor Pere Calders- fan fracassar aquest projecte, considerant que resultava més útil la figura de Carner com a símbol de l'exili".
El 1966 publica El tomb de l'any, on insisteix en la visió personal del paisatge que li és més pròxim i en l'enyorança del paisatge absent.
L'abril de 1970, sentint ja el final de la seva vida, Carner retorna per sorpresa a Catalunya en una visita breu, de dos mesos. Mor pocs dies després de retornar a Brusel•les, el 4 de juny de 1970.


Els fruits saborosos

Sol, solet,
vine'm a veure, que tinc fred.

Tothom de la casa
és lluny, a fer el tomb;
ja només vigilen
mos soldats de plom.

¡Quina revolada
de vent al terrat!
I em mira, i s'eixampla,
tan negre, el meu gat.

La nina, malalta,
jeu en un racó
i roda per terra
polsim de segó.

Tinc esgarrifances,
i de poc em val
la casa tan freda
i el sostre tan alt.

Sol, vine, que el núvol
tot ell és negror;
fem.nos companyia
si també tens por.

Sol, solet,
vine'm a veure, que tinc fred.

Comentaris

Anònim ha dit…
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit…
UNA PREGUNTA: A QUINA CIUTAT ESTÀ EL MONUMENT DE LA CARA DE JOSEP CARNER?

CONTESTEU ABANS DEL DIJOUS!!

Entrades populars d'aquest blog

Sortir de l'armari lingüístic.

Els dies de la Setmana

FRIDA KHALO, pintura, geni i dolor.